Lite skörd och mycket att skriva i nya boken= del 3

Innan regnet hann jag skörda ett par gram naket enkorn= Triticum sinskayia.
Naket betyder skallös, vanlig enkorn har skal som inte går bort med tröskningen men måste skala liksom man får göra med dinkel=spelt eller havre och korn.
Av de 2 sista finns det också skallösa sorter.
Medan det regnar kan jag sitta och skriva mera i min nya bok= "Ekologiska odlings tips del 3".
Det är en del men inte så värst mycket kvar, en del om ekologisk vinodling och en del tips till som jag har fått från en del kollrgor i Tyskland, bl. a. från Arche Noah och Dreschflegel och en del andra trevliga odlare som är/var så snälla att lämna sina tips, oftast byggda på många generationers erfarenheter.
Hoppas att det blir skapligt nästa vecka med vädret så att mitt spannmål kan tröskas.
Efter branden i 2003 då min tröska förstördes, är jag nu beroende av en vän som måste tröska hemma hos sig men oxå hos andra och sedan är man naturligtvis beroende av vädret.

Plommonsaft

Massor av plommon alltså får det bli saft via Saft-Maja, fungerar bra men man borde ha 2 st så att man hinner ta reda på alla plommon.
Får plocka vartefter de mognar.
Är som vanligt sent ute med kålfjärils larvar, får varje dag kolla alla kålplantor men de djuren äter fort och det finns snabbt nya maskar på kålen, ska täck de med väv nästa år och spruta med åkerfräken + nässlor + cayennepeppar + snusextrakt tidigare.

Äntligen regn

Det syntes på tex. björkarna att det var torrt i backen men nu har vi fått 2 riktiga regnskurar varav en  med åska.
Morötterna och kålen växer så det nästan syns.
Brytbönorna skulle vara buskbönor men i verklighet störbönor, fel skrivit på fröpåsen?
Vedboden ska det vita målas en gång till så snart börjas det med vedkapningen, stapla osv.
Det är mycket ved att tas hand om.
Ett tips: Kolla på www.etc.se under produkter så kan man hitta nyttiga saker för att få mera egen energi av solen och vind.

Svart vinbärsaft

Äntligen klar med att plocka svarta vinbär och göra saft, nåja egentligen soppa på de= tjock saft.
Vedboden är ungefär klar, 2 brädar ska målas och spikas dit sen är det bara börja kapa ved men först måste klingan till vedkapen slipas.
Jobbet med del 3 Ekotips fortskrider, blir nog klar till trädgårdsmässan i Älvsjö 2010.
Längtar efter lite regn, en 30 mm skulle sitta fint.

Andra årets skörd blir bättre

Första beviset av att mina experimenter med en ny odlingsform är rätt så tydligt: bondbönorna blev en hel korg istället för inte ens en halv korg förra året.
OK, det kommer att ta några år innan det är upp i samma skörd som när man gödslar kraftigt med komposterad stallgödsel, men framsteget är synligt.
Naturligtvis har jag upptäckt några saker som jag måste göra annorlunda nästa säsong, se tidigare blogg.
Med vedboden återstår målningen, kul och suck, eftersom det var ändå ett riktigt jobb speciellt nu när det nästan är 30 grader varmt.

Skörd

Nu börjar det ätbara landskapet att ge en bra avkastning, många svarta, röda, vita vinbär, likaså många krusbär och gullbär, det ser bra ut på hasselnötsbuskarna, äppleträden och plommonträden och så vidare, mums.
Alltså nu är det bara och plocka och göra saft och sylt och jättegoda bärdesserter.
Vedboden är nästan färdig bara 2 mellanväggar och lite vitmålning återstår, bild kommer snart.
Förra helgen, den här helgen och kommande vecka har vi haft och ska få mycket besök från Holland, några kommer bara för att de är intresserade i mina odlingar och andra gärningar på odlingssidan men oxå på alternativ energi sidan.

RSS 2.0