Rådjur

Rådjuren har nu på allvar börjat komma fram ur skogen för att nafsa i sig en och annat som de inte får äta tycker människan. I somras ringbarkade de ett persikoträd som var 4 år gammalt och nu har jag fått börja klä in alla träd och buskar med nät. I morgon tar vi upp all lök och vitlök samtidigt ska jag plantera vitlök för nästa år. När jag kommer tillbaks från Lagos Algarve ska alla rotfrukter tas upp.

Spannmåls sådd

I onsdags (23/9) var det dags för att så höstsädet.
Där jag hade midsommarrågen djupkultiverade jag 2x och sedan sådde jag enkornsvete Gotland cirka 30 kg.
Där jag i år hade naket korn djupkultiverade jag bara där vitklkövern var dåligt representerade eller inte alls hade kommit, 1x.
Sedan sådde jag där 90% svart emmer och 10% tiroler rotdinkel/spelt, detta beroende på att utsädet inte var helt rent svart emmer.
Detta är problemet med skördetröskorna, speciellt de större, att de är jätte svåra att få helt rent.
Alltså det som kommer i tanken är lite blandat eftersom spanmålsskruvorna innehåller en del kvar av det som tröskades innan.
Och sitta och rensa 10 kg är lite svårt när sorternas kärnor är lika stora.

Skörden

Efter ett tag i väntans tider (hmhm) blev äntligen spannmålet tröskat och resultatet blev bra tycker jag.
Det som finns kvar är det finska vårvetet men detta tänkte jag slå med lie (det är inte så mycket) och tröska med min minitröskverk.
Det kom 2 killar som filmade det hela och de ska komma tillbaka och filma när jag ska förbereda och så gotländsk enkorn där jag hade midsommarrågen.
Där jag hade enkornet ska det bli ärtor till nästa vår och sedan blir det också naken havre förutsatt att grannen inte ska så vanlig (med skal alltså) havre i närheten.
Emellertid har en del av naket enkorn grott som jag sådde i en av pallkragerna.
I trädgården ser det bättre och bättre ut, morötterna och palsternackorna håller på att växa till sig ordentligt alltså det blir nog bra, i alla fall en hel del bättre i år jämnfört med första(förra) året med Fukuoka odlingen.
I övermorgon måste jag nu äntligen slå blasten på potatisen även om det nog inte finns nån bladmögel på den pga. åkerfräken teet som jag har sprutat, men blasten ska jag slå för att helt undvika brunröta.

RSS 2.0